Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
«Чим мені варто зайнятися?»: дитячі книжки про професії

«Чим мені варто зайнятися?»: дитячі книжки про професії

Книжки про професії

Тема профорієнтації дітей сьогодні як ніколи актуальна. Двісті років тому все було просто: в більшості випадків син ступав у слід батька і опановував те ж саме ремесло, а донька, як дорослішала, займалася господарством і вихованням дітей.

П'ятдесят років тому і син, і донька вступали до училища або інституту, після чого їм була майже гарантована робота на великому підприємстві протягом щонайменше десятка років.

Сьогодні і сини, і доньки, разом зі стурбованими батьками, змушені постійно шукати інформацію, пробувати нові види діяльності та тримати руку на пульсі, оскільки технічний прогрес укупі з економічною нестабільністю призводять до скасування одних професій і появи інших протягом буквально декількох років. До того часу, як студент отримує диплом, його спеціальність може бути вже нікому не потрібна. Ще гірше, якщо вона не потрібна самому студентові, адже він не має уявлення про те, чим би він хотів зайнятися.

Я вважаю, що знання з наймолодшого віку про те, чим і як люди заробляють на хліб в сучасному світі, — це критично важлива умова успішної кар'єри в майбутньому. Пропоную вам добірку книг, які, на мій погляд, захоплююче розповідають про професії та ремесла.

«Мій тато — блогер». Н. Стерхова. Штучка

Мій тато -- блогер

Сьогодні ми представляємо нашу нову книгу «Мій тато — блогер», де розповідаємо про такі професії, як блогер, ведуча YouTube-каналу, оператор аерофотозйомки, дизайнер інтер'єру (всього 12 професій) від імені реальних тат і мам, які цим заробляють на життя. Можливо, ваш школяр надихнеться їхнім досвідом і сам захоче піти їхнім шляхом.

Кожен другий розворіт — це інтерв'ю з майстрами своєї справи, які діляться складнощами, розповідають, за що вони люблять свою роботу і чого потрібно вчитися. Цікаві факти-вставки та «живі» ілюстрації від Катерини Касьянової доповнюють картину.

«Незвичайні професії». А. Гутніченко, Ю. Коломієць. Видавництво Старого Лева

Незвичайні професії

Назва книги говорить сама за себе: автори знайомлять читача з професіями, які опановують лише поодинокі ентузіасти. У головного героя Андрійка в родині хто працює обіймачем панд, хто флористом, хто тітестером, хто кінологом. Як і чим займаються всі ці люди? На розворотах книги показані інструменти, необхідні їм у роботі (наприклад, ящик для відправлення кісток у лабораторію у палеонтолога), робоче оточення (флористка на тлі альстремерій, гіпсофілів та інших дивовижних рослин), опіканці (барбоси різної зовнішності навколо кінолога). З книги я дізналася, що майстер з виготовлення піци називається піцайоло.

«Я обираю професію». С. Санжа. Ранок.

Я обираю професію

Це класний вімельбух, який від імені дитини, що замислилася над тим, де хоче працювати, показує «робоче будення» представників різних професій. Книга гарна через те, що в своїх описах не ставить жорстких границь і не розповідає, скажімо, конкретно про пожежників (ілюструється робота всіх рятувальних служб в цілому) або акторів (на розвороті про театр є й костюмер, і суфлер, і навіть гардеробниця! Всі ролі персонажів підписані, щоб уникнути плутанини.

«Абетка ремесел і професій». Н. Репата. Видавництво Старого Лева

Абетка ремесел і професій

Ця книга — для найменших: у римованій формі та за допомогою кумедних картинок вона розповідає про різні професії, назви яких починаються з відповідних літер алфавіту. До кожного коротенького віршика додається коротке пояснення того, чим займається майстер. Треба віддати належне упоряднику: не так просто знайти професію, назва якої починається з букви Ґ (ґонтар). Книга фокусується саме на заняттях, в яких потрібно щось робити руками, і саме це робить її цікавою для малюків.

«Місто майстрів». Є. Вавілова. Uprofi

Місто майстрів

Це справжня енциклопедія, в якій відомості про кожну професію поділено на підрозділи: «Історія професії», «Що робить {назва професії}», «Які знання, уміння та навички потрібні» тощо. А наприкінці кожної статті — приємний бонус у вигляді ілюстрованої інструкції цікавої саморобки, що має відношення до теми: наприклад, книжка-брелок у темі про письменника або порада, як зробити вогняну «фараонову змію» в темі про пожежного.

«Професії». В. Кісельова-Саврасова. ДивоГра.

Професії

Книга надзвичайно цікава в першу чергу своїм форматом: виклад ведеться у вигляді піктограм. Справа в тому, що саме в такій формі інформацію легше засвоювати діткам з аутизмом та мовленнєвими порушеннями. І дуже круто, що авторка подбала про таких діток і в парі з ілюстратором К. Войтес надала їм можливість розкрити для себе секрети представників різних занять: перукарів, продавців, поліцейських тощо. Максимально прості, дещо навіть схематичні малюнки не відволікають від основних тез, а піктограми можна навіть перемалювати і самостійно комбінувати їх у різні речення разом з дитиною.

«Хочу стати поліцейським». В. Міхно. Ранок.
«Хочу стати айтішником». Т. Маслова. Ранок.

Хочу стати поліцейським. Хочу стати айтішником.

Обидві книги належать до нової серії «Хочу стати», яка, за словами видавництва, «дозволить дитині наблизитися до найбільш затребуваних і цікавих професій сучасності». Книжки виконано у стилі коміксів та інфографік — дуже актуальних на сьогодні освітніх форм. Дещо геометричні ілюстрації зображують людей, які працюють у поліцейській дільниці та в офісі айті-компанії відповідно, біля кожної фігури — пояснення щодо ролі, яку кожна з них виграє. Наприклад, у книжці про поліцейських розповідається про різницю між патрульною та кримінальною поліцією (патрульний стоїть біля автівки перед світлофором, а «оперативниця» затримує злочинця). У книжці про айтішників показується уся команда, що зазвичай працює над проектом — програміст, веб-розробник, тестувальник, дизайнерка (щоб не склалося уявлення, що айтішники — це виключно програмісти). Загалом вийде цікава серія, якщо поступово приділять увагу й іншим професіям.

«Місто Добрих Справ». Р. Скаррі. Ранок

Місто Добрих Справ

Завершуємо добірку книжкою, яка майже в усьому світі стала вже класикою. «Місто Добрих Справ» — це розповіді про працьовитих звіряток-мешканців маленького міста, які займаються традиційними ремеслами (будівельники, заготівники деревини, фермери, кравці) та працюють за традиційними професіями (лікар, капітан). Книга, безумовно, дуже-дуже мила і цікава, але, на мій погляд, дещо застаріла: “What Do People Do All Day?” вперше було опубліковано у 1968 р., тож це не дивно. Сучасні реалії професій, про які йдеться у книзі, все ж таки помітно відрізняються від авторського варіанту.

Сподіваюся, ви знайшли у цьому переліку книжку, яка зацікавить саме ваших дітей — майбутніх знавців своєї справи!

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
2 липня 2020 року