Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Новий рік і навколишнє середовище: 10 способів відзначити свята екологічніше

Новий рік і навколишнє середовище: 10 способів відзначити свята екологічніше

Новорічна пора жодного не залишить байдужим: всі ми перебуваємо в передчутті подарунків, шампанського і хлопавок (або у передсвятковій агонії через цейтнот і брак грошей). Однак веселий сезон затьмарюється величезною кількістю сміття і витраченої даремно енергії, що незмінно позначається на стані нашого і без того неблагополучного навколишнього середовища.

Давайте разом спробуємо відзначити свята якомога більш екологічно і раціонально: кінець кінцем, зараз це входить у моду! Ось десять нескладних рекомендацій, які допоможуть відзначити Новий рік, знизивши навантаження на навколишнє середовище (і ваш гаманець).

1. Купуйте або зробіть штучну ялинку з екологічних матеріалів.

Це найочевидніша порада. Хіба вам не шкода молоденькі сосонки (а саме їх продають під виглядом ялинок), які рік за роком обсипаються у нас у квартирах і закінчують свій вік на звалищі? Зараз навчилися робити досить реалістичні копії з нешкідливих матеріалів. Така ялинка прослужить вам не одне десятиріччя (а саме стільки років потрібно використовувати пластикову ялинку, щоб її вуглецевий слід не перевищував шкоди від зрубаних дерев). А ще краще — взяти ялинку в оренду. Сьогодні багато фірм пропонують таку послугу.

Можна проявити фантазію і зробити ялинку з підручних матеріалів — від складених навхрест полін до підвішених пірамідкою ялинкових іграшок.

Ялинка своїми руками

2. Купіть живу ялинку в діжці

Якщо вам вже конче потрібен запах справжньої хвої, купіть у лісогосподарстві або садібні живу ялинку чи сосну в діжці і після свят висадіть у ґрунт. Так ви повернете дерево у природу. Сьогодні деякі лісогосподарства навіть пропонують оренду живих ялинок на кілька днів. Такий варіант, звичайно, вийде дорожче, але й сумління при цьому буде чистіше.

3. Відмовтеся від стандартних листівок

Відмовтеся від комерційних листівок на користь електронних повідомлень або самостійно оформлених листівок з картону і паперу, зроблених зі вторсировини. На виготовлення хенд-мейду, звичайно, піде більше часу, але і задоволення така листівка дасть більше, адже, як відомо, все, що зроблено своїми руками, приносить більше радості. Благо, сьогодні в Інтернеті можна знайти тисячі майстер-класів з виготовлення листівок. Зараз навіть продаються дивовижні листівки, які проростають квітами: у шар паперу вкладається насіння рослин, які одержувач може самостійно висадити в землю — і ще довго радіти вашому привітанню!

Еко-листівка, що проростає

4. Приготуйте менше їжі

Наша національна пристрасть до обжерливості у Новорічну ніч і наступні пару днів вже увійшла до анекдотів і записів у лікарняних листах пацієнтів невідкладної допомоги.

Ще гірше, величезна кількість їжі викидається на смітник через закінчення терміну придатності. Але ж на те, щоб купити всі ці продукти, ми часто витрачаємо далеко не зайві кошти із сімейних і корпоративних бюджетів.

Зламайте стереотип і приготуйте одну-дві особливі страви, які ви точно з'їсте повністю і з задоволенням, не страждаючи наступного ранку нетравленням і почуттям провини. Розкладіть їжу красиво по порціях, щоб у разі, якщо щось все ж таки залишилося, можна було пригостити нужденних — адже таких в новорічну ніч теж чимало.

5. Загорніть подарунки в екологічно чисті матеріали

Замість стандартного обгорткового паперу і пластикових пакетів покладіть подарунки у бавовняні або в'язані мішечки, які можна потім використовувати вдруге. В якості прикраси зробіть вишивку або нашийте аплікацію з фетру.

Еко-обгортка для подарунка

6. Відмовтеся від пакету або яскравої упаковки в магазині

Якщо купуєте подарунки друзям або родичам, які підтримують вашу позицію за боротьбу зі сміттям, відмовтеся від пластикового пакету, яскравої упаковки, брошур, наліпок та інших непотрібних супутніх товарів при купівлі подарунків. Візьміть із собою торбу або рюкзак, щоб забрати додому подарунки.

7. Ідучи з дому, вимикайте гірлянду

Якщо вас немає вдома, вимикайте електроприлади і світло. Це стосується і гірлянди. Купуйте енергозберігаючі гірлянди і електричні свічки зі світлодіодами. А краще запаліть справжню свічку і помилуйтеся її мерехтінням на тлі темно-синього вікна.

8. Зробіть ялинкові прикраси своїми руками

Замість зроблених у Китаї пластмасових куль, пофарбованих позолотою, зробіть прикраси своїми руками. На YouTube і різноманітних сайтах хобі та виробів можна знайти мільйон ідей: оригамі, вироби з картону, сніжинки з бісеру, м'які іграшки з фетру, фарбовані шишки, цукерки на ниточках, сердечка і зірочки зі солоного тіста, сніговики з проклеєних ниток — просто очі розбігаються від цього яскравого торжества народної фантазії! Цього року ми з сином поринули у новорічні вироби з головою і отримали подвійне задоволення — від виготовлення та від подальшого розвішування всієї цієї краси.

Ялинкові прикраси своїми руками

9. Подивіться феєрверк на центральній площі міста

Заощаджуйте гроші і не забруднюйте повітря більше, ніж це вже зроблять ваші сусіди по будинку. Крім очевидного задимлення, шкода від феєрверку полягає ще й у цілому наборі хімічних речовин, якими просякнуті шашки. З цієї причини перш ніж викинути залишки феєрверку, їх слід замочити у воді на дві доби. А краще сходити в парк або на центральну площу і насолодитися салютом, влаштованим професійної фірмою.

Я особисто більше за будь-який феєрверк полюбляю багаття і розпивання чаю, хоча дощова, «неноворічна» погода останніх років мало цьому сприяє.

10. Відмовтеся від пластикового одноразового посуду

Якщо у вас стихійний корпоратив або просто не хочеться мити після гостей посуд, купіть картонні стаканчики і тарілки. Вони коштують дорожче, зате чудово утилізуються, на відміну від пластику. Якщо закуски сухі, то і зовсім можна розкласти їх на паперових серветках.

Сподіваюся, Новий рік принесе у ваші домівки мир, удачу і любов! Від щирого серця вітаємо вас зі святами!

Колектив видавництва «Штучка».

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
27 грудня 2019 року