Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Інтерв'ю з ілюстраторкою книги «Мій тато — блогер»

Інтерв'ю з ілюстраторкою книги «Мій тато — блогер»

Хороший ілюстратор дитячої книги - це чарівник, своїми малюнками підсилює в сто крат емоції від слів автора, стимулюючий уяву, в деякому сенсі виховує читача. Недарма видавництва підходять до вибору ілюстраторів дитячих книг так само серйозно, а іноді навіть серйозніше, ніж до вибору авторів і редакторів.

Ми вже якось наводили приклад нікудишній ілюстрацій: такі горе-художники здатні повністю зіпсувати книжку.

Видавництво «Штучка» працює з відмінними ілюстраторами, у яких обов'язково проглядається свій стиль, які здатні вловити відтінки сенсу, працювати в тандемі з автором і вкластися у визначені терміни.

Сьогодні ми пропонуємо до вашої уваги інтерв'ю з Катериною Касьянової (@kat.kasy), яка проілюструвала книгу «Мій тато — блогер». Працюючи з Катею, ми отримали справжнє задоволення і захотіли дізнатися про те, як їй працювалося з нами.

Катерина Касьянова

Інтерв'ю з Катериною Касьянової

1. Розкажіть про свій творчий шлях: як ви почали малювати, що малювали раніше, в якому стилі працювали/працюєте?

Як би банально не звучало, малювала я з дитинства, тому з вибором професії труднощів не було. Я закінчила інститут за спеціальністю графічний дизайнер, після чого сім років працювала за фахом. Малювала в цей період дуже мало. Але одного разу моя душа захотіла щось робити для себе. Я купила блокнот і почала малювати портрети. Це був мій релакс. Мені подобається відображати риси обличчів і характери людей. Поступово ці портрети стали більш стилізованими, а потім і зовсім стали походити на мультяшних героїв. Одного разу я побачила, як моя дочка Василиса тягає понурого кота; при цьому в іншій руці у неї було морозиво, яке майже розтануло і капало на підлогу. Мене це дуже надихнуло! Так народилася моя перша дитяча ілюстрація.

Перша ілюстрація

2. Що найбільше вам подобається малювати? А що малювати найважче?

Найбільше люблю малювати персонажів (людей, тварин), а ось умістити цих персонажів у навколишнє середовище вже важче, особливо якщо це інтер'єр. Тут потрібен досвід, а він напрацьовується із практикою — чим я успішно і займаюся.

3. Як ви сприйняли нове завдання намалювати ілюстрації для дитячої книги?

Дууууже радісно! Стрибала вище стелі! Це була і є моя мрія! Хочу ще малювати історії до дитячих книг! Але мушу зізнатися: водночас було страшно, тому що це було моє перше замовлення з ілюстрування саме книги! На думку спадало: «А чи впораюся?», але дуже хотілося! В результаті очі боялися, а руки робили. Я отримала величезне задоволення від процесу!

4. Розкажіть, які книжки читаєте разом із донькою. Чи були ідеї намалювати книжку для неї (а, може, вже намалювали)?

Читаємо все те ж саме, що й у наші часи читали нам батьки. Поки ми тягнемося до «класики". Від народних казок до «Чарівника Смарагдового Міста». Наразі читаємо про Мері Поппінс. Але найулюбленіша книга у дочки — це «Розумна собачка Соня». Так, ідеї і думки створити книгу для Василиси були і є. Але поки це тільки в голові. Я буду своїм найприскипливішим замовником.

5. Як ви себе мотивуєте до роботи? Де знаходите для неї час?

Мені подобається займатися тим, чим я займаюся, тому мотивувати себе легко. Я малюю і при цьому розслабляюся. Це хороший антистрес для мене. Також отримую зворотний зв'язок від людей, яким подобаються мої твори, це теж дуже надихає і мотивує. Звичайно, бувають часи, коли хочеться закутатися у ковдрочку і нічого не робити: в такому випадку потрібно давати собі перепочинок — це корисно! Коли донька не в садочку, працюю вночі: «Місто засинає. Прокидається мафія». Взагалі, нічний режим для мене є звичним: загартувалася під час сесій в інституті.

6. Що було найскладнішим в роботі над «Мій тато - блогер»?

Як писала раніше, мені поки нелегко дається вміщати людей в інтер'єри, а в книзі я з цим зіткнулася. Але в цілому проект не був для мене складним, оскільки завдання були максимально зрозумілими, і замовник охоче відповідав на всі питання. Просто була певна стильова специфіка, яка вимагала більше часу на створення ілюстрації, ніж зазвичай.

7. Чи зустрічалися ви в житті з представниками цих професій і якщо так, то яких?

Звісно! Мій чоловік — програміст, брат — дизайнер інтер'єру. В принципі, майже всі описані в книзі професії зустрічалися мені в житті. Хіба що тата-блогера наживо я не бачила, та й маму теж — тільки на екрані смартфона. :)

8. Ваша донька бачила ілюстрації? Якщо так, то що вона про них думає? Чи стало їй по картинках зрозуміліше, що роблять всі ці дядьки й тітки?

Взагалі всі мої дитячі ілюстрації проходять «тест-драйв» у дочки. Василисі подобається все, що я малюю. Буває, я не знаю який колір або персонажа краще вибрати, і тоді моя дитина мені дуже допомагає! :) Звичайно ж, я показувала доньці ілюстрації до книги. Відгук був позитивний, і їй було зрозуміло, що роблять люди на картинках. Дякую Вам за досвід, ця була захоплююча історія для нас з Василисою.

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
16 липня 2020 року