Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Почому нині шкільна освіта за кордоном?

Почому нині шкільна освіта за кордоном?

Джерело

Виявляється, більш за всіх грошей в освіту своїх дітей вкладають батьки у Гонконгу: у середньому на шкільну освіту з першого класу та до вступу у вищий навчальний заклад вони витрачають 130 тис. дол. США.

Наступними йдуть Арабські Емірати, у яких батьки витрачають у середньому 100 тис. дол., а за ними йдуть мами та тата зі Сінгапуру – 70 тис. дол.

У США, де розташовані 6 із 10 найкращих університетів світу, батьки витрачають у середньому 58 тис. дол. – це менше половини середніх витрат гонконгців.

Обсяг коштів, що витрачаються на шкільну освіту

Такі цифри було отримано у результаті дослідження, проведеного фінансовою компанією HSBC, у ході якого вона виявила, у скільки обходиться шкільна освіта дітей батькам із різних країн та регіонів.

З 15 країн, охоплених дослідженням, нижчими за всі інші виявилися витрати у Франції: усього 16 тис. дол. Схожі результати в Індії, Індонезії та Єгипті: у кожній з цих країн батьки витрачають на освіту своїх дітей менш ніж 20 тис. дол.

Батьки маленьких французів ще й доволі песимістичні щодо перспектив своїх нащадків. Менше половини (42%) впевнені у світлому майбутньому своїх дітей — для порівняння у середньому по всьому світу ця цифра складає 75%. Оптимістичніше за інших налаштована Азія: майже дев’ять з десяти батьків в Індії (87%) з упевненістю дивляться у майбутнє своїх дітей, при цьому 84% батьків-китайців повідомили, що мають такий самий настрій.

Для більшості батьків укладання коштів в освіту займає одне з перших місць за важливістю: 87% батьків по всьому світі допомагають фінансувати освіту своїх дітей.

Під фінансуванням мається на увазі плата за школу та репетиторів, купування книжок, шкільної форми, оплата проїзду та проживання. До того ж батькам усі ці видатки часом даються нелегко. Вони багато чим жертвують, у тому числі економлять на власних хобі, скорочують витрати на відпочинок, зокрема на відпустку.

Знають, чого хочуть

Враховуючи суми, з якими батьки змушені розлучатися, недивно, що в них склалася чітка думка з приводу того, на що витрачати ці суми. Батьки віддають перевагу спеціальностям, які надають можливість займатися традиційними професіями, такими як медицина (13%), а також діяльністю у сфері бізнесу, менеджменту та фінансів (11%) та інженерною справою (10%).

Вони також прагнуть до того, щоб їхні діти були якомога освіченими. Більше трьох чвертей опитаних (78%) вважають, що їхній дитині було б непогано додатково повчитися після отримання диплому, щоб здобути пристойну посаду в обраній ними професії, при цьому приблизно така ж кількість готова вкластися в оплату вартості післядипломної освіти.

Однак банк попереджає, що батьки недостатньо обачні при плануванні своїх видатків: майже три чверті з них при оплаті навчання своїх дітей розраховують на щомісячний дохід, а не на довгострокові інвестиції та заощадження.

У ході дослідження було опитано 8481 батьків із 15 країн та регіонів по всьому світі: Австралії, Канади, Китаю, Єгипту, Франції, Гонконгу, Індії, Індонезії, Малайзії, Мексики, Сінгапуру, Тайваню, ОАЕ, Великої Британії та США.

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
29 травня 2018 року