Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Дві притчі про наполегливість при досягненні своєї мети

Дві притчі про наполегливість при досягненні своєї мети

Якщо у вас, як і у мене, дитина вчиться у школі, то напевно вас хвилює її учбова успішність і взагалі її життєві перспективи.

У нашумілій доповіді Ted Talks під назвою «Ключ до успіху? Твердість характеру» психолог і викладач Анжела Лі Дакворт стверджує, що успіхи в школі та в подальшому житті залежать не тільки і не стільки від кмітливості, IQ або зовнішніх факторів, скільки від твердості характеру (англ. Grit) і наполегливості. Той, хто знаходить в собі сили і внутрішню мотивацію продовжувати спроби, навіть якщо вони не обіцяють негайних позитивних результатів, може піти в житті набагато дальше своїх талановитих, але нетерплячих однокашників.

Пропоную вам дві притчі на тему наполегливості, які можна почитати синові чи доньці, щоб надихнути їх на самовдосконалення навіть тоді, коли хочеться закинути ненависні заняття або коли здається, що нічого не виходить.

Зворотний бік стіни

Притча: Зворотний бік стіни

Жила-була молода дівчина, якій у спадок від бабусі дістався прекрасний сад.

Одного разу вона пішла на місцевий ринок і побачила гарний кущ з ніжними квітами. Вона захотіла посадити такий самий у своєму саду і купила саджанець.

Прийшла вона додому і посадила саджанець у стіни, яка огороджувала сад. Вона регулярно поливала і удобрювала кущ, і незабаром він витягнувся і пустив багато гілочок, на яких з'явилися зелені листочки.

Спливали тижні, а на кущі все не було квітів незважаючи на те, що сонячного світла, води і землі було більш ніж достатньо. Через кілька місяців дівчина так засмутилася, що хотіла була зрізати злощасний кущ.

Але тут вона почула, як хтось кличе її з-за стіни. Підійшовши ближче, вона побачила чоловіка в інвалідному візку: він нещодавно переїхав до сусіднього будинку. «Велике спасибі вам за ці прекрасні квіти! — сказав сусід. — Знаєте, я ж не можу нікуди виходити, тож квіти, які ви так дбайливо виростили, — це моя єдина втіха для очей».

Здивована, дівчина зайшла на подвір'я до сусіда і підбігла до стіни. Там вона побачила, що гілки куща проросли на іншу сторону стіни і пишно заквітли. Виходить, її зусилля не були витрачені даремно.

Навіть якщо вам не відразу видно результати ваших зусиль, це не означає, що вони дійсно є марними.

Жаби у ямі

Притча: Жаби у ямі

Одного разу компанія з декількох жаб пробиралася через ліс. Раптово дві з них впали у глибоку яму. Інші жаби зібралися навколо ями і стали кричати двом бідолахам, що стан їх цілком безнадійний.

Проте, жаби вирішили пропустити ці слова повз вуха і щосили намагалися вистрибнути з ями.

Незважаючи на їхні зусилля, товариші, що стояли на краю ями, умовляли їх здатися і переконували, що їм ніколи не вибратися нагору.

Зрештою одна з жаб, що видряпувалася з ями, послухалася інших і здалася, впала на дно і розбилася на смерть. Але друга продовжувала стрибати з останніх сил, при цьому ті, що залишилися нагорі, не припиняли кричати й радити їй припинити свої страждання і просто померти.

І ось, вклавши в останній стрибок всю свою душу, жаба вискочила з ями! Коли вона віддихалась, інші обступили її та запитали: «Молодець, але що ж ти нас не послухала?»

Жаба знаками показала, що була глуха. Весь цей час вона думала, що її товариші підтримували і підбадьорювали її, зібравшись навколо ями.

Слова і думки інших людей надають на нас великий вплив. Задумайтеся про це, перш ніж давати комусь поради. Але і чужі слова не беріть на віру, завжди дотримуйтесь до своєї мети, не звертаючи уваги на недоброзичливців.

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
9 жовтня 2019 року