Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Що мав на увазі автор? Добірка чудернацьких книжкових обкладинок

Що мав на увазі автор? Добірка чудернацьких книжкових обкладинок

Пропоную сьогодні трохи розслабитися і посміхнутися. Ділюся з вами добіркою найдивніших обкладинок книг, які мені зустрілися на просторах онлайн-бібліотек. Картинки обкладинок надані в оригіналі, а під ними — переклад назви.

1. С. Бейкер. «Як жити із собакою-невротиком».

Як жити із собакою-невротиком

Якщо ви вважаєте, що живете божевільним життям, спробуйте подивитися на світ величезними, вологими очима вашого пса. Якщо ваш собака став невротиком (а хто в наші дні не став?), прислухайтеся до наступних рекомендацій:

  • Не будіть собаку, якщо він вирішив подрімати: пам'ятайте, що цому повалятися у вашому ліжку набагато важливіше, ніж вам.
  • Не змушуйте його приносити вам паличку через ваші примхи: взауважте, що в неї теж день розписаний по хвилинах.
  • Ніколи не гаркайте на собаку, віддаючи йому накази. Чарівні слова «будь ласка» і «дякую» здатні творити чудеса з собакою-невротиком.
  • Запропонуйте собаці пройти тест на визначення типу особистості: там, дивись, зважитеся і на повноцінний психоаналіз.
  • Якщо нічого не допомагає, погодуйте його!
  • І все в такому дусі. Між іншим, на зображенні обкладинка аж 26-го видання цієї книги: з 1960 р., коли її було вперше опубліковано, її купили більш ніж 200 тис. читачів!

    2. А. Нанетті. «Мій дідусь був черешнею».

    Мій дідусь був черешнею

    Добра, дещо ностальгічна книжка, написана від імені хлопчика Тоніно, якому за тих часів було чотири роки. Йому пощастило: бабуся і дідусь жили в селі, а в саду у них росла черешня. Це історія про маленького хлопчика, що ніколи не забуде свого ексцентричного дідуся, який лазив по деревах і вмів створювати атмосферу щастя навколо себе.

    3. З. Оберн. «Як поговорити з кішкою про безпечне поводження з вогнепальною зброєю».

    Як поговорити з кішкою про безпечне поводження з вогнепальною зброєю

    Чи потрібно навчати котів безпеці при поводженні зі зброєю? Автор однозначно стверджує, що так! Завдяки праву вільного носіння зброї, гарантованого американським громадянам їхньою Конституцією, ці самі громадяни зобов'язані подбати про відповідальне його використання. Автор перераховує потенційні небезпеки, які можуть підстерігати пухнастих улюбленців: необережні ігри зі зброєю — лише одна з них, адже ще є наркомани, сатаністи, грабіжники та інша нечисть. У формі стьобу і часом жорсткої сатири автор торкається різних гостросоціальних тем.

    4. Д. Фогнер. «Чоловіче мистецтво в'язання».

    Чоловіче мистецтво в'язання

    Спочатку автор опублікував цю книгу сподіваючись, що вона спонукає представників сильної статі захопитися в'язанням, а тих, хто вже в'яже, відкрито зізнатися У своєму захопленні. У книзі пропонується покрокова інструкція для початківців з ілюстраціями і нескладними візерунками.

    Між іншим, у перуанців, які проживають на берегах озера Тітікака, в'язання вважається виключно чоловічим заняттям, секрети якого передаються від діда до батька, від батька до сина. Тож горді індіанці не стали б потішатися з цієї книги!

    5. Д. Бледсоу «З віком все буде тільки гірше»

    З віком все буде тільки гірше

    Автор примудрився створити настільки депресивну дитячу книжку, що її обкладинка давно стала Інтернет-мемом. Багато людей приписують авторство Дрю Бледсоу, колишньому квотербеку з команди з американського футболу «Нью-Інгланд Петріотс». Мовляв, доля з ним обійшлася жорстоко (гравець отримав майже смертельну травму і вибув з команди, а його місце зайняв Том Бреді). Але насправді футболіст написав іншу, мотиваційну книгу, і «З віком все буде тільки гірше» до нього відношення не має.

    6. П. Адамс. «Кому небайдужі старі?»

    Кому небайдужі старі?

    Книга належить до серії «Кому потрібні ...» (туди ж відноситься книжка «Кому небайдужі інваліди?») і має цілком благу мету: зблизити зростаюче і старіюче покоління, вселити повагу і співчуття до людей похилого віку. Пантеличить тут гра слів у назві: її можна перекласти як «Кому взагалі є діло до старих?», що абсолютно не узгоджується з веселенькою обкладинкою.

    7. С. Уоттерс. «Класичні твори грати легко!»

    Класичні твори грати легко!

    У книжці пропонуються 27 авторських аранжувань популярних класичних творів. Музикант і композитор Сиріл Уоттерс також написав (або, скоріше, склав) інші книги на цю тему, і жодних претензій до нього немає: від вдячних читачів він отримав свого часу позитивні відгуки (книга вийшла у 1982 р). А ось ілюстратор обкладинки повністю зіпсував враження від книги, мало не переконавши нас, що міф про те, що класичну музику слухають серійні вбивці і маніяки, насправді не такий вже й міф ...

    8. Г. Корман. «Колупальники в носі з космосу»

    Колупальники в носі з космосу!

    В принципі, Гордон Корман пише про корисні речі: адже хтось повинен розповідати дітям про елементарні принципи гігієни. У західних країнах до цього ставляться спокійніше і дозволяють собі досить відверті розмови зі сторінок дитячих книжок.

    Книга написана з гумором і, за відгуками читачів, особливо подобається хлопчакам 8-10 років (і часто — їхнім татам). Мабуть, ця тема порядком хвилювала автора, адже він написав ще три книжки зі схожими заголовками про пригоди колупальників у носі.

    Поділіться своїми знахідками! :)

    Оксана Савостіна Оксана Савостіна
    19 лютого 2020 року