Видавництво «Штучка»

Ви ще нічого не обрали у кошик!
Найнезвичайніші бібліотеки світу

Найнезвичайніші бібліотеки світу

Надихнута днем буккросингу в школі сина, що пройшов минулого тижня, я вирішила розповісти вам про найнезвичайніші бібліотеки світу.

Якщо бути точними, термін «буккросинг» (bookcrossing) означає обмін книгами з незнайомцями у громадських місцях: ви читаєте якусь книгу, а потім залишаєте її в кафе, на зупинках, в аеропорту, прийомних кімнатах і навіть просто під деревами. Це поняття набуло поширення після запуску в 2001 р. безкоштовного сервісу bookcrossing.com, на якому публікувалися оголошення і списки книг у межах спільноти бажаючих анонімно обмінюватися книгами. У нашій країні таке вже стали практикувати у тайм-кафе, музеях, університетах і звичайних кав'ярнях. Наприклад, у київській кав'ярні Paliturka за принесену книгу безкоштовно наливають безалкогольний напій, а в музеї «Експеріментаніум» можна отримати знижку на квиток у 5%.

Практика відвідування бібліотек для нас не є чимсь новим, проте в деяких країнах змінили імідж звичайної, стаціонарної бібліотеки з обов'язковим обліком відвідувачів і взятих ними книг.

Little Free Library

Библіотечка Little Free Library

Громадський некомерційний проект допомагає учасникам щорічно обмінюватися мільйонами книжок через мережу маленьких «бібліотек» по всьому світу — дерев'яних будиночків, схожих на шпаківні. Таких будиночків встановлено 90 тисяч в 91 країні світу. Правила прості: можна брати зі «шпаківні» книгу або залишати свою. Ніякої реєстрації не потрібно. За кожною бібліотечкою стежить «стюард» — як правило, людина, яка її встановила. На картинці зображено Little Free Library, встановлену в​середині сторічного дерева біля будинку мешканця м. Кер-д'Ален (шт. Айдахо), США.

У багатьох містах світу діють мобільні бібліотеки або букмобілі (bookmobile). Як зрозуміло з назви, вони перевозять книги з місця на місце транспортними засобами, дозволяючи користувачам читати в місцях зупинки або навіть прямо на ходу. Мобільні бібліотеки створюються і підтримуються за ініціативи громадських і комерційних організацій, держави, місцевих громад і навіть окремих активістів. Ось приклади таких бібліотек:

Street Books

Волонтерський проект Street Books

Це благодійний проект двох жінок з м. Портленд, США. На своєму велосипеді вони розвозять візок з книгами, зупиняючись у заздалегідь обумовлених точках маршруту та безкоштовно роздаючи книги бездомним. Таким чином доступ до літератури можуть отримати найбільш знедолені містяни.

Biblioburro

Бібліотека на віслюках Biblioburro

Шкільний учитель іспанської мови Луїс Соріано з колумбійського селища Ла-Глорія почав з того, що розвозив на двох віслюках на прізвисько Альфа і Бето (разом їхні імена утворювали слово «алфавіт») власну невелику бібліотеку у 70 книг. Таким чином він постачав літературу учням, які жили у віддалених сільських районах його муніципалітету. Через 20 років Луїсу вдалося також відкрити стаціонарну бібліотеку, яка налічує 5400 книг, і електронний ресурс для безкоштовного підвищення письменності серед дітей. На жаль, незважаючи на широке висвітлення у міжнародній пресі, проект досі потерпає від важких фінансових проблем, адже місцеве населення не завжди має доступ до питної води, а діти змушені працювати замість того, щоб ходити в школу, тож читання в них не у пріоритеті.

Arma de instrucción masiva

Зброя масового навчання

Дотепна назва (з іспанської перекладається як «зброя масового навчання»), а також форма мобільної бібліотеки (у вигляді танка або бронемашини) залучили до неї увагу не тільки жителів Буенос-Айреса, вулицями якого роз'їжджає цей арт-об'єкт, але і всього світу. Автор книжкової інсталяції Рауль Лемесофф переробив старенький Ford Falcon на самохідну книжкову шафу. «Нападаючи» на перехожих, він водночас виступає проти насильства та за безкоштовне поширення знань. Книги для бібліотеки жертвують приватні особи.

Logos Hope

Плавуча бібліотека Logos Hope

Це величезна плавуча бібліотека на пасажирському лайнері, розрахованому на 800 відвідувачів на верхній палубі і ще близько 500 відвідувачів в інших відсіках. Корабель знаходиться у віданні німецької благодійної організації Gute Bücher für Alle. За весь час свого існування лайнер заходив у 112 портів на території 66 країн. На борту корабля функціонує книжковий магазин, книжковий ярмарок на 5000 найменувань, зони відпочинку, музей і кінотеатр. Екіпаж лайнера укомплектований виключно волонтерами. На борту плавучої бібліотеки побувало близько 7,5 млн. відвідувачів.

Схожа пересувна бібліотека функціонує на борту норвезького судна Epos: у її фондах понад 50 тис. книжок, але корабель може перевезти одночасно близько 6000 примірників.

Трамвайна бібліотека

Чеська бібліотека у трамваї

Яскраво розмальований книжковими обкладинками трамвайчик якийсь час функціонував як промо-об'єкт бібліотеки ім. Їржі Магена в м. Брно, Чехія. Щодня курсуючи маршрутом довжиною у 70 км, трамвай служив інструментом просування електронних послуг бібліотеки. Пасажири могли відсканувати QR-код книги, що сподобалася, зайти на сайт бібліотеки і завантажити безкоштовний фрагмент.

Reading Train

Потяг-читальня від корейської залізниці

З 2016 року південнокорейська залізнична компанія Korail поставила на рейки потяг-читальню, який перевозить пасажирів уздовж лінії сеульського метро Кьонгі-Чунганг. У салоні мобільної бібліотеки можна почитати близько 500 книг, скачати електронні книжки або купити тверді копії в автоматах з продажу книг. Внутрішній дизайн вагонів виконано відповідно: створюється повне враження, що знаходишся у книжковому магазині на колесах.

А ви як часто відвідуєте бібліотеки? А кому віддаєте книги, які вже прочитали? Ми несемо їх у ті ж самі бібліотеки або роздаємо друзям/знайомим. Останнім часом все більше читаємо в електронному форматі або слухаємо аудіокнижки.

Оксана Савостіна Оксана Савостіна
11 листопада 2019 року